Pedagogisch beleid

Kiekeboe Kinderopvang wil op professionele wijze vorm geven aan haar pedagogische visie door in te spelen op de behoefte en het welbevinden van het kind. Dit doen we door hen te begeleiden en te ondersteunen en hen gerichte mogelijkheden aan te bieden.

Pedagogisch beleid

Beleid gebaseerd op de vier pedagogische doelen uit de Wet Kinderopvang

Ons pedagogisch beleid is gebaseerd op de vier basisdoelen zoals beschreven in de Wet Kinderopvang. Dit beleid vormt een solide fundament voor alle locaties van Kiekeboe Kinderopvang, waarbij elke locatie haar eigen accenten kan leggen in haar pedagogisch en activiteitenbeleid.

De vier pedagogische doelen:

  1. Het bieden van emotionele veiligheid
    Om optimaal te kunnen functioneren, heeft een kind vertrouwen nodig in zichzelf en zijn omgeving. Wij spelen in op deze behoefte door een veilige en vertrouwde omgeving te creëren waarin elk kind zich geborgen voelt.
  2. Ontwikkeling van persoonlijke competentie
    Kinderen hebben van nature een sterke drang om zichzelf te ontwikkelen. Spel is een essentieel middel om de wereld om hen heen te verkennen en te begrijpen. Wij ondersteunen deze ontwikkeling door activiteiten en speelmateriaal aan te bieden die aansluiten bij de interesses en het ontwikkelingsniveau van elk kind.
  3. Ontwikkeling van sociale competenties
    Een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen zijn belangrijk voor een kind om zich sterk te voelen in zijn sociale omgeving. Door samen te spelen, leren kinderen belangrijke sociale vaardigheden zoals communiceren, samenwerken, en elkaar helpen. Ook leren ze conflicten te voorkomen en op te lossen, wat hen helpt rekening te houden met de gevoelens en behoeften van anderen.
  4. Overbrengen van waarden en normen
    Bij Kiekeboe Kinderopvang staat respect voor elkaar centraal, ongeacht wie je bent of wat je kunt. Het overbrengen van waarden en normen vereist inzicht in zowel de waarden en normen van de kinderopvang als die van het gezin. Onze pedagogisch medewerkers leggen op een duidelijke en respectvolle manier uit hoe de waarden en normen van thuis en die van de opvang op elkaar aansluiten of van elkaar verschillen. Dit bevordert het zelfvertrouwen van het kind en helpt hen zich veilig en begrepen te voelen.